DAAROM IS ZINGEN ZO GEZOND!

20 voordelen van zingen die niks te maken hebben met de stem

 1. Je krijgt meer zelfvertrouwen. Zeker als je les hebt, of samen met anderen zingt. Dit komt doordat je jezelf laat horen aan anderen!
 2. verbetert je stemming. Door te zingen maak je hormonen aan in je systeem waar je je goed van gaat voelen. Bijna net zo lekker als chocola
 3. vermindert angst en depressie. Je hebt een enorme uitlaatklep voor je emoties, waardoor piekeren minder wordt en je als het ware boven de situatie uitgetilt kunt worden.
 4. je leert jezelf veel beter kennen. Zingen is een prachtige spiegel.
 5. samen zingen helpt om minder conflicten te hebben. Onderzoek heeft aangetoont dat samen zingen maakt, dat de hersengolven gaan synchroniseren bij de deelnemers.
 6. verbetert ritmegevoel. In tegenstelling tot wat veel instrumentalisten je misschien hebben laten weten, hebben zangers vaak een enorm goed ritmegevoel.
 7. versterkt immuunsysteem. Door te zingen ga je je ademruimte intenser gebruiken, wat een boost is voor je immuunsysteem. Daarnaast gaan de hormonen in je lichaam die te maken hebben met stress omlaag, waardoor je lichaam veel meer ruimte heeft om ongewenste indringers als ziektekiemen te bestrijden.
 8. je kunt beter relativeren
 9. je wordt veel vrolijker
 10. mensen die samen zingen hebben veel meer begrip voor elkaar. Je kunt niet samen zingen of muziek maken zonder heel fijngevoelig ingespeeld te raken op elkaar.
 11. in klassen waar veel gezongen wordt, leren kinderen beter en is de onderlinge sfeer beter
 12. vermindert pijn. Doordat je anders gaat ademen, kun je gaan merken dat je minder last hebt van pijn.
 13. Je valt sneller in slaap en slaapt beter. Dit komt ook door een betere beheersing van de ademhaling. Maar zeker ook de emotionele uitlaatklep die zingen biedt, maakt dat je de dingen van de dag al beter een plek hebt gegeven. Je hebt minder last van stress in je leven.
 14. Je conditie neemt toe. Ondanks dat zingen heel ontspannend is, kan het toch heel hard werken zijn voor je lichaam. En …. van hard werken wordt je lichaam sterker en neemt je uithoudingsvermogen toe!
 15. Je buik wordt strakker. De beste manier om bikiniwaardig de zomer in te gaan, is gericht ademsteun oefenen in het zingen. En het is nog veel leuker ook dan de sportschool!
 16. Je bloeddruk kan lager worden (door ademsteun)
 17. Je houding verbetert, waardoor je er krachtiger uitziet
 18. Je krijgt meer energie. Je hebt minder last van emoties die energie wegnemen, omdat je die geuit hebt in het zingen. En je ademt anders, wat ook te goede komt aan je energie! Zingen levert meer energie op dat op de bank liggen en tv kijken
 19. Je leert jezelf veel beter kennen. In zang kom je heel mooi tegen hoe jij geneigd bent om dingen te doen.
 20. uiteindelijk leef je langer!