DE POSITIEVE INVLOED VAN MUZIEK OP STRESS.

Hoe houd je je staande in een maatschappij waarin het lijkt te draaien om succes, presteren en alsmaar doorgaan? Het is een brandende vraag onder veel jongvolwassenen en het antwoord blijkt steeds vaker ‘niet of nauwelijks’ te zijn. Stress is in Nederland beroepsziekte nummer één: maar liefst 42% van de meldingen die vorig jaar bij bedrijfsartsen binnen kwamen, was van psychische aard. Verder blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat één op de zeven werknemers in 2016 met burn-out klachten kampte. Tijd voor een muzikale remedie! Want muziek heeft een grote en positieve invloed op het (gestreste) brein.

Intern conflict in de hersenen

Wat gebeurt er precies in het brein van iemand met een burn-out? SparkWise is een bedrijf dat hier inzicht in probeert te krijgen vanuit de nieuwste neurowetenschappelijke inzichten. Zij stellen dat een burn-out wordt veroorzaakt door een intern conflict in de hersenen tussen het onderbewustzijn en het bewustzijn.
Het onderbewustzijn (dat emotioneel wordt aangestuurd) bepaalt waar iemand wel of niet gelukkig van wordt. Het bewustzijn (dat rationeel wordt aangestuurd) voelt echter de druk om dagelijkse zaken uit te voeren. Als het bewuste deel daarin geen rekening houdt met de wensen en gemaakte keuzes van het onderbewuste, liggen deze dus niet op één lijn en ontstaat er stress. Als dit interne conflict in je brein en de bijbehorende stress lang genoeg aanhoudt, kan je overspannen raken of zelfs een burn-out krijgen.

Muzikale behandeling bij stress en burn-outs

Jacqueline de Braal-Schouten is oprichter van het Stressexpertisecentrum en auteur van de boeken ‘Stresspret’ en ‘Succes met stress’. In haar centrum maakt ze gebruik van de inzichten van SparkWise. Ze pakt stress- en burn-outklachten bij de oorzaak aan. De grote invloed van muziek op het brein speelt in het centrum een belangrijke rol.
Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om zich continu aan te passen en zich opnieuw te organiseren. Hierdoor blijft het brein gezond en vitaal. Het maken van en luisteren naar muziek bevordert de neuroplasticiteit en heeft daarom een belangrijke rol in de behandeling van stress- en burn-outklachten.

 Dopamine

“Het luisteren naar je favoriete (jeugd)muziek zorgt voor een gelijktijdige stimulatie van verschillende delen van je brein. Het gevolg is een betere herinnering, een beter geheugen en minder stress,” vertelt Jacqueline. “Daarnaast activeert muziek de aanmaak van onder meer het gelukshormoon dopamine, wat als gevolg heeft dat we blij of emotioneel worden van muziek.”
De muzikale aanvulling op de behandeling wordt op verschillende manieren ingevuld. Enerzijds door het geven van muziekworkshops, anderzijds door onbewuste beïnvloeding. “Dat laatste houdt in dat we bijbehorende muziek laten horen bij een activiteit als yoga, personal training of massage. Daarnaast adviseren we onze cliënten om veel naar hun favoriete muziek te luisteren.” De meeste cliënten zijn dankzij de neurowetenschappelijke benadering van SparkWise, de invloed van de muziek en de intensieve begeleiding binnen twee tot drie maanden weer aan het werk.

Gezonder door muziek
Muziek lijkt niet alleen op stress een positieve uitwerking te hebben. Volgens hoogleraar Klinische Neuropsychologie Erik Scherder kunnen we de invloed van muziek nog breder trekken. Hij beschrijft in zijn boek ‘Singing in the brain’ dat het luisteren naar plezierige muziek indrukwekkende effecten lijkt te hebben op onze gehele gezondheid.

Muziek kan onder andere leiden tot het vrijmaken van endorfine en andere stoffen, die belangrijk zijn voor een geluksgevoel. Daarnaast kan muziek nitric oxide vrijmaken, het stofje dat zorgt voor vaatverwijding, waardoor muziek de bloeddruk kan verlagen. De positieve invloed van muziek op het algehele welzijn van de mens is dus groot.
Het perfecte nummer voor lichte stress
Heb je op dit moment last van een opgejaagd gevoel of lichte stress? Dan kun je volgens onderzoekers van het Engelse Mindlab het beste het nummer ‘Weightless’ van Marconi Union downloaden. Vanwege de langzame vertraging en het gebrek aan herhalende melodieën zou dit nummer het meest rustgevende effect hebben op de mens. Spotify aan en ontstressen maar!

Eline Hoffman

www.hetkanwel.nl