DIRIGENT MARGREET DRIJVER.Margreet Drijver-Prins  (55) is geboren en getogen in Andijk en verslaafd aan muziek. Niet vreemd, want ze komt uit een muzikaal nest: moeder Trijntje Prins-Wynia en vader Jan Roelof Prins zongen altijd in de kerk, alledrie de dochters speelden diverse instrumenten. Vanaf 8 jaar was Margreet al lid van kinderkoor Holy Sound, dat onder leiding stond van Wim Broer.
Daarna zong ze bij Time Spirit, Echo en Soli Deo Gloria en volgde bij de muziekschool Gerard Boedijn in Hoorn 3 jaar koorscholing bij Joke Gerritsen.
Ze trouwde met Charles Drijver, ook een koorzanger, verhuisde naar Schellinkhout en kreeg 3 dochters.
Jarenlang werkte Margreet full time op de inkoopafdeling van Philips in Hoorn en deed tussendoor ook nog een HBO opleiding voor die baan. Maar dat werd toch te veel voor de kinderen, dus stopte ze uiteindelijk en stortte zich op de koormuziek.
Toen het Westerhavenkoor, waar haar schoonouders zongen, zonder dirigent kwam te zitten, nam zij op verzoek het stokje over. Dat is bijna 11 jaar geleden en inmiddels heeft ze dus 9 koren: na Westerhaven werd ze vervolgens dirigent van het Schoorkoor in Hoorn, het Sylvidakoor in Wognum, Con Brio en het Dames- en Herenkoor (bij uitvaarten) in Lutjebroek. Tussendoor heeft ze bovendien 3 jaar het Gemengd Koor in Grootenbroek gedirigeerd, een duobaan met Adinda Visser.

In de tussentijd volgde ze ook nog een opleiding Gregoriaans dirigeren bij organist Mark Heerink in Hoorn en deed ze de dirigentenopleiding van 3 jaar bij Karel Kok in Schagen. Die opleiding omvatte o.a. harmonieleer, muziekgeschiedenis, solfège, algemene muziekleer, wereldlijk-  geestelijk-  a capella en met begeleiding zingen plus het Practicumkoor.
In die tijd ontstond ook het zangkwartet Anima Mea, waar Margreet samen met haar man Charles (tenor) en een bevriend echtpaar zelfgeschreven liederen zingt.
Met nog 14 andere muzikaal geschoolde koorvrienden zingen Margreet en Charles bovendien in Chante Majeur, dat voornamelijk Franse liedjes zingt. Vorig jaar had het Andijks Gemengd Koor haar nodig als dirigent en zo was Margreet weer terug in haar geboortedorp.

Het zijn allemaal verschillende koren, met ieder zijn eigen stijl en genre. Kerkelijke muziek, klassieke muziek, volksliedjes in alle talen, Nederlands, liedjes uit musicals, ze vindt eigenlijk alles leuk.
En als je denkt dat ze geen tijd meer overhoudt voor iets anders dan vergis je je toch, want ze heeft behalve zangles ook nog accordeonles gehad en ze speelt momenteel in een klein orkest dat in wijkcentrum Kersenboogerd in Hoorn repeteert. Ze hebben kortgeleden opgetreden tijdens Lichtjesavond in het Stoommachine Museum in Medemblik.
Wat ze zo bijzonder vindt aan zingen en dirigeren is dat je er al je emoties in kwijt kunt, het is een uitlaatklep. En ze wordt er altijd vrolijk van. Zingen verbindt mensen en geeft een gevoel van saamhorigheid en zelfs liefde. Muziek loopt als een rode draad door haar leven, ze kan echt niet zonder!
Soms zijn er natuurlijk ook verdrietige kanten aan haar werk: als koorleden ziek zijn, gaan dementeren, overlijden. Maar het dirigeren en zingen bij een avondwake of uitvaart geeft toch ook weer veel voldoening en een goed gevoel.
Wat ze ook altijd ontroerend vindt is dat koorleden met zulke bijzondere cadeautjes komen: een oranje afwasborstel uit Portugal vanwege haar “oranje keuken,” heel veel zelfgemaakte kunstwerkjes zoals zelfgebreide slofjes en kaarten, Lourdeswater, stoofperen uit de tuin die vroeger van haar opa geweest was bijvoorbeeld.
Dat maakt haar dankbaar en bevestigt haar roeping.

Het is wel een hoop werk, want er moet soms meer thuis gedaan worden dan tijdens de repetities: overleggen met diverse commissies over repertoire, concerten en diensten, alle liederen moeten ook door Margreet zelf 4-stemmig gezongen kunnen worden, de administratie bijhouden, contacten met muzikale begeleiders onderhouden, invallen voor collega’s bij andere koren (o.a. Schakels, Cantabilé) zorgen dat er midi’s komen om het de koorleden makkelijker te maken thuis te oefenen.
Gelukkig doet Charles veel van die computerklussen, daar is ze hem heel dankbaar voor. Ook helpt hij altijd mee als er speciale dingen georganiseerd worden (zoals de senioren zangersdag in Hoorn) en zorgt hij voor sommige van de koorwebsites.
Plannen is dus het allerbelangrijkste en dat gaat haar gelukkig goed af.
Dat niet alleen zij veel plezier beleeft aan zingen merkt ze aan de blije gezichten van de koorleden zelf en uitspraken als “ik wou wel dat ik elke dag naar koor kon” en “volgens mij krijg jij een kudde koeien nog aan het zingen!”

Iedereen kan zingen, stelt Margreet, want iedereen heeft een stem. En oefening baart kunst, hoe langer je zingt des te beter leer je die stem gebruiken. Het is ook supergezond om te zingen, goed voor lijf en leden en bovendien ook voor je hersens. Muziek raakt een stukje van je ziel en roept herinneringen op. Dus nieuwe leden zijn altijd welkom!
En ja, er is inmiddels ook een 10e koor: popkoor EQuality uit Medemblik.
Margreet krijgt er echt nooit genoeg van!